English



 
 

 

 

       Alış       Satış    
EUR    
USD    
GBP    

Ziyaretci Sayısı : 244  
 

 

Dünya Gazetesi - Yakup Sayar - 1.4.2009

Alacak sigortasına ilgi artıyor

Zor günler için var olduklarını söyleyen Coface Sigorta Genel Müdürü Belkıs Alpergun:

Coface Sigorta'nın yurtdışı ve yurtiçi alacak sigortası alanında sektörün tartışmasız lideri konumunda olduğuna vurgu yapan Belkıs Alpergun, bu liderliği sürdürme hedefi altında asıl hedeflerinin ticari işletmelerin alacak yönetimi konusundaki tüm ihtiyaçlarına yanıt verebilecek bir durak olmak istediklerini söyledi. Şeffaf ticaretin çok önemli olduğuna dikkat çeken Alpergun: "Ülkemizde bu alanda çok katkıda bulunabilecek durumdayız ve bu hedefe adım adım ulaşıyoruz; örneğin Coface Türkiye bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de ticari derecelendirmesi yapılan her alıcı kendi bilgilerini güncelleyerek Coface'ın güncel bilgilerle yaptığı değerlendirmesini talep edebilecek, bu bilgiler kendileriyle paylaşılabilecektir. Amacımız doğru bilgiye dayanarak ticareti kolaylaştırmak. Ticari alacakları işletmelerin can damarı. Bu nedenle ülkemizdeki işletmelerin de gelişmiş hizmetleri alabileceği bir ortam yaratmak ana hedefimiz. 2009 Haziran ayında "Tahsilat Yönetimi" hizmetimizi başlatıyoruz; halen izin beklediğimiz Faktoring hizmetimiz ise ülkemizde önemli bir boşluğu dolduracak. Bu ürün finansman, teminat ve tahsilat işlemlerinin tümünü kapsayacak. Umarız bu heyecanımız kısa sürede gerçekleşir" dedi.

Ticarette artan belirsizlik ortamı, ihracat yapan şirketlerin alacak sigortasına karşı ilgisini arttırdı. Coface Sigorta AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Belkıs Alpergun, Türkiye'de "Alacak(Kredi) Sigortası"nın gelişimine öncülük eden Coface'ın 2006 sonunda 'Coface Sigorta'yı kurarak doğrudan hizmet vermeye başladıklarını hatırlatarak, "Daha önce iş ortaklarımız olan sigorta şirketleri aracılığıyla 40 civarında poliçemiz varken, bu sayı 200'leri buldu. Bu ürün yeni pazarlara girmek isteyen ve/veya mevcut müşterilerinin risk çizgisi hızla olumsuza dönen ihracatçılarımızı ve tabi ki yurtiçi ticaret yapan firmalarımızı hızla kendine çekiyor"dedi.

Belkıs Alpergun'a son dönemin en gözde ticari risk yönetim araçlarından biri haline gelen alacak sigortalarında yaşanan gelişmeleri DÜNYA'ya değerlendirdi. Küresel kriz nedeniyle daralan piyasalar ve ödenemeyen borçların yurtiçinde ve yurtdışında vadeli işlem yapan firmaları zora soktuğunu söyleyen Alpergun, Coface Sigorta olarak alacaklarını tahsil etmekte zorlanan şirketler için "Alacak Sigortası" hizmeti sunduklarını belirtti. Küresel krizin yavaşlayan hatta zaman zaman duraklayan ticaret döngüsü nedeniyle alacaklarını tahsil etmekte zorlanan firma sayısını da yükselttiğine işaret eden Alpergun: "Coface Sigorta'ya bu hizmeti almak için başvuran şirket sayısında da ciddi bir yükselme olduğunu görüyoruz. Bu dönemde, ticari derecelendirme ve bilgilendirme hizmetlerinin öne çıktığı açık. Şirketler müşterilerinin ticari yükümlülüklerini yerine getirme kapasitelerini bilmek ve daha yakından izlemek istiyor. Coface'ın veri tabanında 58,3 milyon şirketin bilgisi bulunuyor. Böylesi bir bilgi kaynağı, günümüz rekabet kurallarında vadeli ticaret yaparak büyümek/ayakta kalmak isteyen ancak alıcısının kredibilitesini bilemeyen firmalar için bulunmaz bir fırsat sunuyor. Coface, ticari bilgi ve derecelendirme hizmetleri sunarak ticareti kolay ve şeffaf hale getiriyor" dedi.

Zor günler için varız

Coface'ın ticari derecelendirme sisteminin şirketlerin ticari borçlarını vadesinde ödeyebilme olasılıklarına göre puanlandığı bir sistem olduğunu belirten Alpergun, sistemin Coface veri tabanında sürekli güncellenmesi ile şirketlerin doğru ve güncel bilgilere ulaşması sağlandığını söyledi.

"Alacak Sigortasının, içinde bulunduğumuz küresel kriz gibi ticari piyasalarda 'güven' bunalımının yaşandığı dönemlerde çok etkin bir araç, adeta bir destek ünitesi olduğunun altını çizen Alpergun: "Satıcı ve alıcı arasındaki ödenmeme sorununa aracı olduğu için, keskin domino etkisini ortadan kaldırarak kılavuz gemi gibi bilmediğiniz sulardan geçerken size uzmanlık veriyor. Bu dönemde riske ortak olma iştahımız ister istemez çifte kontrollü bir devreden geçiyor tabi, ancak ülkemizde giderek hızla artan talebe bugünün koşullarında hizmet vermeye devam ediyoruz, biraz da zor günler için varız."diye konuştu.

AMACIMIZ TİCARETİ KOLAYLAŞTIRMAK

Küresel kriz etkisi ile talepte yaşanan daralmaya paralel olarak Türkiye'nin ihracatında önemli düşüşler olduğunun görüldüğünü belirten Belkıs Alpergun, özellikle gelişmiş ekonomileri daha sert vuran küresel finansal krizin etkileri bugüne kadar Türk ihracatçıları tarafından güvenilir pazar olarak düşünülen gelişmiş Avrupa ülkelerinde şimdi daha çok hissedildiğini ve ticarette artan belirsizlik ortamının, özellikle ihracat yapan şirketlerin alacak sigortasına karşı ilgisini çok arttırdığı söyledi.

Yurtiçi piyasa "Alacak Sigortası"nı öğrendi

Alpergun, Türkiye'de "Alacak(Kredi) Sigortasının gelişimine öncülük eden Coface'ın 2006 sonunda 'Coface Sigorta'yı kurarak doğrudan hizmet vermeye başladığı dönemde, daha önce iş ortakları olan sigorta şirketleri aracılığıyla 40 civarında poliçesi varken, şimdi bu sayı 200'leri bulmuş durumda olduğunun da altını çizdi ve Coface'ın ülkemizde üstlendiği ticari alacak riskinin 4 milyar Euro'nun üzerinde olduğunu ekledi.

"Alacak Sigortası"nın yeni pazarlara girmek isteyen ve/veya mevcut müşterilerinin risk çizgisi hızla olumsuza dönen Türk ihracatçılarını ve yurtiçi ticaret yapan firmaları hızla kendine çektiğine dikkat çeken Alpergun: "Türkiye'de sigorta sektörünün sadece %7.7 büyüme gösterdiği 2008 yılında Alacak Sigortasının % 122 büyüyerek bir rekor kırdığım görüyoruz. 2009 yılı ilk çeyreğinde bu trendin devam ettiği görülüyor. Coface Sigorta'nın toplam portföyünün %70'e yakını yurtiçi ticareti kapsıyor; yani yurtiçi piyasa artık bu ürünü etkin kullanma yolunda ciddi bir ilerleme gösterdi. Şimdi artık, günümüz koşullarında kendilerini 'zor' bir piyasanın beklediği ihracatçı şirketlerimize bu ürünün etkinliğini gösterme zamanı. Yurtdışı faktoring işlemlerimde dolaylı muhabir garantilerinin sorun yaşadığı bu günlerde, doğrudan bu hizmeti alabilmek çok daha kolay." dedi.

2-3 banka ile anlaşma hazırlığı

Coface'ın Türkiye'de "Alacak Sigortası" alanında 1998 yılından bu yana Türkiye'de belli başlı sigorta şirketleri ve bankalardan oluşan iş ortaklarıyla çalıştığını söyleyen Belkıs Alpergun, bu alanda Eureko Sigorta AŞ, Anadolu Sigorta AŞ, Aksigorta AŞ ve Güneş Sigorta AŞ ile işbirliklerinin sürdüğünü ve ayrıca HSBC Bank'ı da acente olarak Coface ürünlerinin satışını gerçekleştirdiğini belirtti. Alpergun, kısa süre içinde 2-3 büyük banka ile de anlaşma yapmak üzere olduklarını ve "Alacak Sigortası"nı yaygın ve etkin bir alacak yönetim biçimi olarak sunma konusundaki amaçlarına ulaşacaklarının altını çizdi

 
 



 

 

  Untitled Page